Σεμινάρια AutoCAD 2D

Τι είναι το AutoCAD;

Το AutoCAD είναι ένα από τα κορυφαία λογισμικά παγκοσμίως για δισδιάστατη (2D) και τρισδιάστατη (3D) σχεδίαση. Διαθέτει εργαλεία που βοηθούν στη συσσωμάτωση σχεδίων όπως και τη σύνδεση και βελτίωση της τεκμηρίωσής τους. Με το AutoCAD είναι δυνατή η εισαγωγή προτύπων από σχεδόν οποιαδήποτε μορφή αρχείου και η γρήγορη δημιουργία λεπτομερών σχεδίων που ενημερώνονται αυτόματα σε κάθε αλλαγή. Διαθέτει ενισχυμένη και πιο εύκολη διεπαφή χρήστη καθώς και προσαρμόσιμη γραμμή εντολών. Τέλος, δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης εκατοντάδων εφαρμογών, εγκεκριμένων από την Autodesk (Autodesk-approved apps), οι οποίες επεκτείνουν τη «δύναμη» του λογισμικού.

Γιατί να μάθω AutoCAD;

Το AutoCAD είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα λογισμικού που άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι κλάδοι που στηρίζονται στη δημιουργία σχεδίων (πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, διακοσμητές κ.ο.κ.). Έτσι ενώ παλαιότερα η γνώση χειρισμού του AutoCAD θεωρούνταν μια επιθυμητή δεξιότητα πλέον καθίσταται προαπαιτούμενη για τον σύγχρονο επαγγελματία.

Κάποια από τα πλεονεκτήματα της χρήσης του AutoCAD για τη δημιουργία σχεδίων έναντι της σχεδίασης με το χέρι είναι ότι:

 • Όλα τα εργαλεία που απαιτούνται παρέχονται από το AutoCAD.
 • Μπορεί να επιτευχθεί απόλυτη ακρίβεια κατά τον σχεδιασμό.
 • Δεν υπάρχει η ανάγκη για σχεδίαση υπό κλίμακα. Στο AutoCAD όλα τα σχέδια γίνονται σε πλήρες μέγεθος.
 • Οι αλλαγές γίνονται πιο εύκολα και γρήγορα.
 • Η εργασία σε επίπεδα (autocad layers) γίνεται με μεγαλύτερη ευχέρεια.
 • Δίνεται η δυνατότητα παραγωγής αντιγράφων πιο εύκολα και γρήγορα.
 • Η ανταλλαγή των σχεδίων μεταξύ των επαγγελματιών μπορεί να γίνει μέσω e-mail και όχι συμβατικού ταχυδρομείου ή courier.
 • Με το AutoCAD μπορείτε να κρατήσετε αντίγραφα ασφαλείας (backups) των σχεδίων και να επαναφέρετε προηγούμενα σχέδια.
 • Διαθέτει εργαλεία για την εύκολη δημιουργία και τρισδιάστατων μοντέλων.
 • Είναι φιλικό προς το περιβάλλον καθώς τα χειροποίητα σχέδια δημιουργούνται απαραιτήτως σε χαρτί, ενώ τα σχέδια στο AutoCAD μπορούν να αποθηκευτούν και να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρονικά.

Σε ποιους απευθύνεται το AutoCAD;

Απευθύνεται σε αρχιτέκτονες, μηχανικούς, διακοσμητές, σχεδιαστές στελέχη CAD / IT πολλών κλάδων (π.χ. χαρτογράφησης) και γενικότερα σε όσους σχεδιάζουν τεχνικό σχέδιο.

Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιείται από:

– Επαγγελματίες που δημιουργούν εννοιολογικά σχέδια σε τρισδιάστατα μοντέλα. – Επαγγελματίες που δημιουργούν τεχνικά σχέδια. – Συντάκτες που βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» σε ένα σχέδιο με λεπτομέρειες, σημειώσεις και συνδέσμους σε online δεδομένα. – Προμηθευτές ή άλλους επαγγελματίες που επανεξετάζουν τα σχέδια για να αντλήσουν τα δεδομένα που χρειάζονται για τη δουλειά τους.

Σεμινάρια AutoCAD στην AlphaCAD

H AlphaCAD είναι ένα από τα λίγα εκπαιδευτικά κέντρα που είναι εξουσιοδοτημένα και πιστοποιημένα επισήμως από την Autodesk στην Ελλάδα για να πραγματοποιεί σεμινάρια AutoCAD 2D. Η εκπαίδευση που προσφέρεται είναι πλήρως αναγνωρισμένη (με έκδοση ηλεκτρονικού κωδικού και εγγραφή στα μητρώα της Autodesk) και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Στα σεμινάρια AutoCAD 2D οι συμμετέχοντες διδάσκονται τις βασικές έννοιες της δισδιάστατης σχεδίασης και εξοικειώνονται πλήρως με το περιβάλλον του λογισμικού. Μετά το πέρας των μαθημάτων είναι σε θέση να δημιουργούν σχέδια στις δύο διαστάσεις (κατόψεις, όψεις, τομές, μηχανολογικά και ηλεκτρολογικά σχέδια).

H AlphaCAD προσφέρει:

 • Σεμινάρια AutoCAD διάρκειας 36 ωρών πλήρους εκμάθησης του προγράμματος στην τελευταία έκδοσή του.
 • Ολιγομελή τμήματα.
 • Ευέλικτα ωράρια κατόπιν συνεννόησης με τους συμμετέχοντες.
 • Επίσημη πιστοποίηση από την Autodesk χωρίς επιπλέον κόστος (η μόνη πιστοποίηση που είναι πλήρως αναγνωρισμένη σε Ελλάδα και εξωτερικό ως αποδεικτικό βιογραφικού με απευθείας εγγραφή των συμμετεχόντων στα μητρώα της Αutodesk).

Πώς επεκτείνω τις γνώσεις μου μετά το Σεμινάριο AutoCAD 2D;

Το επόμενο βήμα μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου εκμάθησης AutoCAD 2D είναι το AutoCAD 3D. Το ΑutoCAD 3D είναι η εφαρμογή της Autodesk για τρισδιάστατη σχεδίαση. Μετά το πέρας του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες, είναι σε θέση να δημιουργούν μοντέλα και στις τρεις διαστάσεις καθώς και να τροποποιούν και να βελτιστοποιούν τα μοντέλα χρησιμοποιώντας φωτορεαλιστικά εργαλεία του ΑutoCAD.

Οδηγίες Εγκατάστασης της Εκπαιδευτικής Έκδοσης του AutoCAD

Για όσους φοιτητές επιθυμούν να κάνουν πρακτική εξάσκηση στο AutoCAD υπάρχει το site της: “Autodesk Student Community” μέσα από το οποίο μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν την εκπαιδευτική έκδοση του λογισμικού.

Η εκπαιδευτική έκδοση είναι πλήρως λειτουργική. Μοναδικοί περιορισμοί της είναι:

 • Η εμφάνιση της πρότασης PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT στις τέσσερις πλευρές του εκτυπωμένου σχεδίου, ώστε να αποφεύγεται η εμπορική εκμετάλλευσή της.
 • Ο χρονικός περιορισμός των τριών ετών για τη χρήση του λογισμικού από τη στιγμή της εγκατάστα­σής του.

Για να κατεβάσετε την εκπαιδευτική έκδοση του AutoCAD πληκτρολογείτε τη διεύθυνση:

Αν το AutoCAD δεν εμφανίζεται στα Featured Products (προτεινόμενα προϊόντα), πηγαίνετε αριστερά στην επιλογή All Products όπου υπάρχει μία λίστα με όλα τα προϊόντα της εταιρείας και το βρίσκετε από εκεί.

Μόλις το επιλέξετε εμφανίζεται η παρακάτω σελίδα:

Υπάρχουν τρία βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για το κατέβασμα και την εγκατάσταση του προ­γράμματος.

ΒΗΜΑ 1ο: Εγγραφή (register) ή Σύνδεση (sign in) στην Autodesk Student Community

Όσοι δεν είναι ήδη εγγεγραμμένοι στην Εκπαιδευτική Κοινότητα της Autodesk θα πρέπει να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό επιλέγοντας CREATE ACCOUNT.

Στο 1ο παράθυρο που θα ανοίξει θα ζητηθεί η συμπλήρωση των παρακάτω στοιχείων:

 • Χώρα Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Country of educational institution)
 • Εκπαιδευτικός Ρόλος (Educational role) Από το dropdown menu επιλέγετε Student
 • Ημερομηνία Γέννησης (Date of Birth)
  • Μήνας (Month)
  • Ημέρα (Day)
  • Έτος (Year)

Μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων πατάτε Next

Στο επόμενο παράθυρο ζητούνται τα εξής:

 • Ονοματεπώνυμο (First name & Last name)
 • Έγκυρος λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Email address)
 • Κωδικός πρόσβασης (Password)
 • Επιβεβαίωση κωδικού πρόσβασης (Confirm Password)

Επιλέγετε υποχρεωτικά το δεύτερο checkbox (I agree to the Autodesk 360 Terms of Service) και προαιρετικά το πρώτο (I would like to receive e-mail communications…) εφόσον θέλετε να λαμβάνετε ενημερωτικά e-mail από την Autodesk.

Μόλις ολοκληρωθεί η συμπλήρωση των στοιχείων πατάτε Sign Up.

Με την υποβολή των στοιχείων εμφανίζεται στην οθόνη το μήνυμα “Verify Your Email” και αποστέλλεται αυτόματα ένα e-mail με τίτλο: “Verify your Autodesk account” στον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρο­μείου που δηλώσατε κατά την εγγραφή σας.

Πατώντας την επιλογή: “VERIFY EMAIL” στο μήνυμα που λάβατε, μεταφέρεστε εκ νέου στη σελίδα της εκ­παιδευτικής κοινότητας της Autodesk όπου εμφανίζεται το μήνυμα: “Email Verified” και σας δίνεται η επι­λογή Sign In”.

Πατώντας Sign in” -και μόνο για την πρώτη φορά μετά την εγγραφή σας- θα χρειαστεί ένα ακόμα βήμα.

Στην οθόνη που θα ανοίξει με τίτλο: “Just one more step”, θα ζητηθούν:

 • Όνομα του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στο οποίο φοιτάτε (Name of Educational Institution)
 • Τομέας σπουδών (Area of Study), όπου μπορείτε να επιλέξετε περισσότερους από έναν
 • Ημερομηνία εγγραφής (Enrolled from)
 • Ημερομηνία αποφοίτησης (Will graduate in…)

Αν το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο οποίο φοιτάτε δεν εμφανίζεται, επιλέγετε “I can’t find my educational institution” και το προσθέτετε εσείς συμπληρώνοντας:

 • Όνομα Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Name of educational institution)
 • Πόλη (City)
 • Νομό (State)

Μόλις ολοκληρώσετε τα απαιτούμενα βήματα εμφανίζεται το παρακάτω μήνυμα που σας ενημερώνει ότι ο λογαριασμός σας είναι έτοιμος.

Εάν είστε ήδη εγγεγραμμένοι στην Εκπαιδευτική Κοινότητα της Autodesk πηγαίνετε στην επιλογή SIGN IN.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί συμπληρώνετε το username ή το email και τον κωδικό σας στα αντί­στοιχα πεδία και συνδέεστε πατώντας Sign In.

ΒΗΜΑ 2ο: Επιλογή Προγράμματος και άλλων ρυθμίσεων

 

Μόλις συνδεθείτε εμφανίζεται η παρακάτω οθόνη:

 

Πατώντας DOWNLOAD NOW εμφανίζονται τρία πεδία στα οποία επιλέγετε:

 • Version (έκδοση): εμφανίζονται οι τέσσερις τελευταίες εκδόσεις του λογισμικού.
 • *Operating system (λειτουργικό σύστημα): επιλέγετε μεταξύ 32-bit ή 64-bit, ανάλογα με την έκδοση των Windows του υπολογιστή στον οποίο θα εγκαταστήσετε το πρόγραμμα.
 • Language (γλώσσα): συνήθως επιλέγετε English.

*Σημείωση: Για να δούμε ποια έκδοση Windows έχει ο υπολογιστής μας κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο εικονίδιο “Ο Υπολογιστής μου” ή “Computer” -> “Ιδιότητες” ή “Properties” (τελευταία επιλογή) και βλέπουμε τον “Τύπο Συστήματος” ή “System Type”.

 

ΒΗΜΑ 3ο: Επιλογή Μεθόδου Εγκατάστασης

 

Υπάρχουν τρεις μέθοδοι με τις οποίες μπορείτε να κατε­βάσετε και να εγκαταστήσετε το AutoCAD στον υπολογιστή σας:

1. Install Now Με την επιλογή Install Now το πρόγραμμα εγκατάστασης ξεκινά αμέσως και κατεβάζει το AutoCAD κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης. Με τον τρόπο αυτό αποσυμπιέζονται τα αρχεία του λογισμικού πα­ράλληλα με τη διαδικασία κατεβάσματος. Έτσι παρα­κάμπτεται το βήμα της εξα­γωγής των αρχείων μετά το κατέβασμά τους και πριν την εγκατάστασή τους. Η μέθοδος αυτή απαιτεί συνεχή σύνδεση στο διαδίκτυο.

2. Download Now Η επιλογή Download Now εγκαθιστά και ξεκινά το Autodesk Download Manager (DLM). Το DLM που εγκα­θίσταται δίνει μια βελτιστοποιημένη λήψη του πλήρους πακέτου εγκατάστασης του λογισμικού. Μόλις το πακέτο εγκατάστασης κατέβει μπορείτε να ξεκινήσετε την εγκατάσταση του λογισμικού χωρίς περαιτέρω σύνδεση με το διαδίκτυο.

 

3. Browser Download (προτεινόμενη) Η μέθοδος Browser Download λειτουργεί χωρίς την εγκατάσταση επιπρόσθετου λογισμικού. Μέσω του web browser κατεβάζετε ένα αυτόνομο πακέτο εγκατάστασης από το οποίο, μόλις ολοκληρωθεί το κατέ­βασμά του, εξάγετε τα αρχεία και ξεκινάτε τη διαδικασία εγκατάστασης. *Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, όταν ζητηθεί, εισάγετε στα αντίστοιχα πεδία τα Serial number και Product key που έχουν αποσταλεί στο e-mail σας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Σεμινάρια AutoCAD 2D επικοινωνήστε μαζί μας στο 2110176527 ή στο info@alphacad.gr.